keskiviikkona, toukokuuta 28, 2008

Kirppislöytöjä


Toissa päivänä kiertelin kaupungilla etsimässä juhlakenkiä. Voi olla uskomatonta, mutta mistään kaupasta ei löytynyt mulle kenkiä! Kuopiosta! Jospa ne kotopuolesta pikkupuodeista sitten löytyis... Mutta kirppikseltä löytyi yks teepaita ja pöytäliina! Tästä teen varmaan jotain muuta kuin pidän pöytäliinana tai eihän sitä vielä tiedä.

Lisäksi vitosella 12 nypylää. Maksavat uutena yli euron kappale. Ostin tässä talvella koululta vanhan nypläystyynyn niin sille kaveriksi jos opettelis nypläämään. :)

Askarteluakin on tullut harrastettua. Kurkkupurkki muuntautui nappipurkiksi kera akryylimaalin. En oo hyvä piirtämään, enkä maalaamaan. Näyttää enemmän koululaisen työltä, mutta luovasti sen teinkin. Riittää se, että koulussa kaikkeen pitää olla tarkka suunnitelma. Kotona teen sitten luovasti muunnellen. Niin ja koulu loppui! Eilen oli viimeinen arviointipäivä.

sunnuntaina, toukokuuta 25, 2008

Pellavaa ja puuvillaa huonoissa kuvissa


Kurssin päätyö, kudonnalla toteutettu vaate tai asuste on valmis. Ei tullut ihan sellaista unelmaa kuin ajattelin, mutta kai tuollekin jotain käyttöä joskus keksii. Yli puolet luokasta teki huiveja, mua ei napannut se yhtään. Saan neuloa niitä ihan tarpeeksi ja kun materiaalit oli valittavissa puuvillasta ja pellavasta. Piti tehdä kevyttä ja ilmavaa sekä lennokasta, yksinkertaista. Ei suurta ompelua.

Halusin hameen, jossa on alareunassa koiranputkia. Ehkä niistä olisi pitänyt tehdä kevyempiä ja pienempiä ja kun mä en osaa piirtää! Tuskaa tuottaa tuo paperille suunnitteleminen. Jos hame olisi musta niin ehkä sitä sitten voisi pitää, ei valkoisena. Ehdottomasti ei. Mitä ajattelinkaan suunnitteluvaiheessa. Ajattelin siis sitä, että teen kevyen valkoisen kesähameen. Ei ihan sellaista tullut, mutta....


Loimena siis valkoista ja harmaata Aivinaa. Kuteen merseroitua puuvilla-viskoosia. Koiranputket on loimimaalattu yhtä lukuunottamatta. Yksi on maalattu valmiiseen kankaaseen. Sidos on nelivartinen loimipomsi. Kivan kiiltävä ja ohut tämä on.


Ohuuden takia tein alushameen puuvillasta kera pitsien. Päällyshameen rypytyksen pettivät ja se lörähti äskön liian suureksi. Ou nou. No, työ on valmis. Ei ollut kriteerejä siitä, että sen täytyisi olla itselle sopiva. Pidän enemmän tuosta puuvillaalushameesta.

Materiaalihuomioita

Aloitin Swallowtalin vähäna aikaa sitten värjäämälläni Wetterhoffin Sivilla silkkivillalla. Aiemmin ostamani Sivilla on ollut miellyttävän pehmeää ja paksua. Niin oli tämä raakalankakin, mutta värjäyskattilassa se meni ohuemmaksi ja ikään kuin silkki olisi hävinnyt, lanka tuntuu villalta. En taida ostaa toista kertaa raakalankaa...

perjantaina, toukokuuta 23, 2008

Sandran neulepaita


Mahtuu, ei ole jättiläisen olkapäitä ja hauiksia. 19 silmukkaa oli kyllä ihan liian vähän! Yhdistetty varmaan ohjetta jostain lasten mallista tai jotain. Kestihän tämän valmiiksi saattaminen melkein vuoden! Viime syksynä tein ensimmäisen hihan ja nyt keväällä vihdoinkin innostuin tekemään tämän loppuun asti.

Samalla tämä oli ensimmäinen neule Sandrasta. En ole aiemmin toteuttanut Sandran malleja, ihaillut ja (kauhistellutkin) joitain malleja. Miten samassa lehdessä voi olla niin ihania malleja (jotka on usein aivan liian isoja mulle) ja sellasia kasari ja seiskytluvun ihmeellisiä neuleita?

Loppupeleissä olen tähän tyytyväinen. Tuntuu ihan hyvältä päällä.



Modauksia tein kaula-aukkoon. Kuvassa neuleen kaula-aukko näytti niin avaralta, että päätin aloittaa sen teon vasta ylempänä. Ihan hyvä modaus, pidän isoista kaula-aukoista, mutta en liian isoista. Toinen juttu on taasen venepääntiet, en vaan ymmärrä niitä. Kuristavat ja roikkuvat kaula-aukot ei oo mun juttu. Kierrän kaukaa t-paidat, joissa on korkea o-kaula-aukko. V-tyyli on paras!


Paidassa on väljyyttä, mutta se ei ole säkki ja olkapäät sekä hihojen liitokset laskeutuivat jo käytössä mukavasti. Ei purista mistään. Kiva kevät/kesäneule. Mallikerta muistui heti mieleen jo vähän tehdessä, ihan kivan näköistä pintaa mielestäni.

Vihreä neule
Ohje: Sandra 4/2007, model 14
Koko: 10
Lanka: Esito virkkuulanka, tex 74x4. menekki noin 3 vyyhtiä eli 600 grammaa. Neuloin paidan kaksinkertaisella langalla. Yksinkertaisella olisi tullut liru paita. Esiton lanka on muuten valmistettu Portugalissa!
Puikot: 3,5 ja 4 mm pitkät ja pyöröpuikot
Fiilis: Loppujen lopuski hyvä! Kannatti purkaa hihat ja purkaa niitä. Meni hermot niin käytin saksia ;)




Pahoitteluni huonoista itselaukaisukuvista. Ei ole näköpiirissä kuvaajia. Yritin ottaa ulkonakin kuvia, mutta meinaa tähän aikaan olla jo aika hämärää. Siinä siis tanakkaaa haara-asentoa kera uusien kenkien :) Ne on niinku korkkarit, mutta ei oo juurikaan korkoa. Hämäystä siis!

tiistaina, toukokuuta 20, 2008

Kasvivärjäystä


Värjäilin kasviväreilläkin tässä viikko sitten. Eilen kokeilimme vielä kahvia, siitä tuotos ihan tuossa etualalla. Kahvin takana on koivun lehdistä värjättyä lankaa. Taaimpana on teellä ja kävyillä aikaan saatuja värejä. Hyvin maanläheisiä siis kaikki. Tee on hiukan vaaleampaa kuin käpyjen litku. Emme saaneet käyttää alunaa laisinkaan niin ihan naturelvärejä tällä kertaa. Koululla on menossa remontti niin värjäyksen tilatkin on väliaikaisissa tiloissa. Alunasta tulee pieni katku ja kun ei ole vetokaappia... Toki se puretusaineena olisi lisännyt värin tarttuvuutta ja ehkä vahvistanut sitä vähän.

Itse pidän eniten tuosta vaalean vihreän sävystä, joka tuli koivun lehdistä. Toki ruskean sävytkin ovat nättejä :) Ehkä nämä jatkavat elinkulkuaan kirjoneuleeseen. Kaikki kerät on Novitan Floricaa, johon olen täysin ihastunut!

Lankojen alla on painokangas, jonka painoin pari viikkoa sitten. Se menee muiden kankaiden mukana huomenna arvosteltavaksi. Hui, kesäloma häämöttää! Kankaan pohjaa yritin värjätä vihreäksi, mutta vihreä väri ei tällä kertaa onnistunut. Tuli vaalean keltaista.



Sandran ohjeella tehty paita on valmis! Pienoinen tai oikeastaan suuri pettymys oli eilen kun sitä kokeilein. Kainalot ovat aivan liian kapeat ja hihat liiän pitkät. Muuta huomiota herättävän suurta ongelmaa en paidasta löytänyt. Puran nuo hihat kainalosaumasta, puran neuletta sopivan mittaiseksi ja ompelen uudestaan. Mitä ajattelinkaan, kun ohjeessa mainittiin olkasaumaksi jäävän 19 silmukkaa! Kelle sellainen hiha mahtuu ilman kiristämistä hauiksista yms. olkapäistä? Taitaa olla ohjeessa jokin vika. Tein tämän kuitenkin kaksinkertaisella langalla, voi olla, että se tiheys siinä vaikuttaa... No, uusia kuvia ja ihan neule päällä kunhan saan modattua tätä.


Seuraavan työn ongelma vaivaa. Alottasko huivin, sukat vai uuden paidan... Hmm, ehkä huivin tähän väliin.

sunnuntaina, toukokuuta 11, 2008

Satiinipusero


Tähän olen tyytyväinen kaikin puolin, paitsi tuo pääntie. Auts, en tiedä miten tuo oli suunniteltu. Iso pääntiekaistale ommeltiin ohjeiden mukaan pääntielle. Ohjeessa pääntiehen ei tullut tikkausta, tämä kaistale vain käännettiin nurjalle puolelle ja se pysyi siellä. Ei mulla pysy. On niin lerppua tuo kangas. Ehkä se olisi vaatinut tukikankaan tai jotain. Ompelin pääntiekaistaleen kuitenkin hihan pyöriöön kiinni. Sieltä se ainakin pysyy.



Tää istuu hyvin päällä. Kangas on ihanaa, vaikka onkin tekokuitua. Erikoiset paidat ovat kivoja ja en voi olla ylistämättä Burdan kaavoja! Tappelin eilisen päivän Modan kaavojen kanssa. Joka ikisellä kerralla, kun piirrän Modasta jonkin hameen tai mekon kaavaa tulee ongelmia. Huomaan jossakin vaiheessa, että ahaas nää hameen kappaleet pitikin piirtää peilikuvana ja tuplana, jossakin sivussa lukee nätisti, että TAITE. Voi kiva, tuosta en sitten tykkää yhtään!

Tahtoo kesäksi kesämekon ja juhlamekon. Pulma: kaupasta ei löydy -> ratkaisu teenpäs itse. Uusi pulma: Ei ole kaavoja -> uusi ratkaisu säädetään paria kaavaa yhdessä yksi päivä, jospa siitä tulis täydellinen kaava.

Aiemminkin marmatin aiheesta, että en löydä kivaa halterneck-mallista mekkokaavaa. Ei sitten millään. Aiemmassa Modassa oli kivan näköinen mekko, sellainen kellohelmainen. Mutta, mutta se yläosa ei mätsää mun kroppaan ja omaan mieltymykseen laisinkaan. Säädin eilisen kaavojen kanssa. Seuraavana suunnistan ostamaan puuvillaa ekaan mekkoon ja toiseen joko silkkiä tai jotain muuta tosi juhlavaa kangasta :)

Jos palaan tähän satiinipaitaan niin hienoin yksityiskohta, joka myös ratkaisi sen, että tein tämän paidan oli rintojen alla oleva rusetti. Topissa on vasemmassa reunassa vetoketju, sillä vaikka se onkin joustosatiinia niin niukka linja estää sen riisumista pääntien kautta. Kyllä tämän kelpaa laittaa kaverin juhliin.

Ompelun aikana paitaan tuhraantui jo jotain mustaa, ehkä ompelukoneöljyä. Onneksi Marseillesaippua auttoi. Paita täytyy silittää miedolla lämmöllä vielä ennen juhlia, sillä poikaystävä näki rintojen laskoksissa nännit! Siis läpi ei mitään näy, mutta nuo ompeleet kai jotenkin on niin jyrkät.

Ohje löytyy tosiaan Burda 3/08- numerosta.

keskiviikkona, toukokuuta 07, 2008

Värjäystuloksia II



Silvia- ja Sivilla-silkkivillat porisivat maanantaina väripadoissa. Värejä oli niin vaikea valita kirjasta. Oikein herkkuihin väreihin ei ollut saatavilla väriaineita, joten molempaiset saivat ylleen vihreän hunnun. Vaaleanvihreä on niin ihanan kirkas, mutta hempeä väri. Toista vihreää oli vaikea valita, mutta päädyin tuollaiseen siniseen taittuvaan tummempaan vihreään.

Muistuksi jatkoon: Laita vyyhdit kunnolla kiinni, ei kannata luottaa 100% sesti niihin kaupan laittamiin solmuihin. Toinen Silvia-vyyhdeistä oli aika sotkulla....

Ihania silti :) Näistä tulee ylläri- huiveja!



Vapun vietin kotosalla ja kullan kainalossa. Kaiken välissä ompelin uuden hienon juhlapaidan. Kunnon kuvia luvassa ensi viikolla :)