perjantaina, syyskuuta 21, 2007

Ladyn suoran housut


Viikko sitten leikkelin housut valmiiksi ja aloitin ompelun- huonoin tuloksin. Oma mieliala heijastuu välittömästi ompeluunkin. Sain housut lopulta survottua valmiiksi, vaikka saldona oli yksi saumurin katkennut neula. Arvasin ettei se kestä vetoketjun päältä ompelua!

Siitä on oikeasti monta vuotta kun olen viimeksi ommellut housut. Koen vetoketjun ompelun, ainakin housuihin erittäin vaikeaksi. Sen istutus haarasauman lähelle kera ylimääräisten lerpakkeiden on todella vaikeaa. Tässäkään kappaleessa en saanut kiitettävää tulosta. Toinen ongelmakohta on vyötärökaitale sekä napinläven teko. En pidä yhtään napinläpien teosta. Kone onnistuu surttaamaan lähes aina kankaan alle lankapaakun. Onneksi näihin housuihin ei silti tule "munapusseja". Yläasteaikoihin ompelin lähes kaikki housuni, koska kaupasta ei löytynyt minulla tarpeeksi pitkiä housuja. Tällöin osaan housuihn tuli eteen haarojen kohdalle "munapussit". Ehkä malli ei ollut istuva ja kavensin reisistä liikaa.


Etutaskut olla pitää! Taakse en halunnut taskuja. Mielestäni suorissa housuissa ei tarvitse olla takana taskuja. Farkkuja en osta ilman takataskuja, muutoin takamus näyttää isolta...


Suorat housut ovat hieman väljät, mutta tämä malli oli vähän liiankin väljä. Kavensin saumurilla surauttan reisien kohtaa pienemmäksi. Kaavat ovat tosiaan Jokatyypin kaavakirjasta, suoran housun malli. Koolla S tehtynä. En mittaillut vaan uskalsin tehdä suoraan tällä koolla. Hieman isot housut olivat ennen kavennuksia.Kaavat olivat ihan hyvät peruskaavat. Vetoketjun ompelun olisi toki voinut selvittää paremmin. Ompelin sen ensimmäisellä kerralla väärinpäin vetoketjukaitaleeseen...
Lahkeita pidensin heti leikkuuhetkellä 5 senttiä, joka ei näemmä riittänyt. Vähän on naftit ainakin korkkareiden kanssa.

8 kommenttia:

Frigga kirjoitti...

Siis huh, täällä toinen vetoketjuvihaaja. Ekan kerran ku tein housuja, tein ne purettujen farkkujen kaavojen pohjalta. Olin tietysti ottanut kaikki osat irti ennen kuin tulin ajatelleeksi että olisi kannattanut katsoa miten vetoketju ja lärpäkkeet suhtautuvat toisiinsa...

Se oli hyvin tuskainen vetoketjun kiinnitys.

Tiinatuuli kirjoitti...

mulla on joku asenneongelma ompelua kohtaan. Mulla on vain yksi ompelutyö, jota on käytetty julkisesti enemmän kuin kerran. Sekin on vanhojentanssipuku...
Vetoketju on ongelma mullekin, mutta suurin ongelma taitaa mulla olla jo niissä kaavoissa kun omilla mitoilla tehdyt kaavatkaan ei istu kunnolla... Ja viimeksi capreja tehdessä (jotka on edelleenkin ihan liian isot pidettäviksi. Kyllä tympäsi Roomassa niiden kanssa olla!) katkaisin neulan vyötärökaitaleella. Tympäsi tosi paljon sillon. Pitäisi ottaa härkää sarvista ja lähteä vain ompelemaan. Valmiilla kaavoilla.

Satu H kirjoitti...

tyylikkäät byysat! :)

Merith kirjoitti...

Mie en ymmärrä miksi vetoketjuun pitää olla erillinen lärpäke. Mie leikkaan molempiin etukappaleisiin sen vetoketju alavaran ja toinen alavara saa toimia myös vetoketjulärpäkkeenä. Ompelen aika paljon ja miehille ompelin tässä maastohousuja liukuhihnalta. Siinä oli hyvä harjotella vetoketjun tekoa:)

Mewril kirjoitti...

Joskus on paha tietää, kumpi on tuskaisempaa: tehdä itse housut vai yrittää löytää valmiit... Mulla odottaa kaapin perällä yhdet keväällä tehdyt sammarit haarasauman korjausta, sillä se sauma ei asetu kunnolla. Raah. Harkitsen hameenkäyttäjäksi siirtymistä.

Hienot housut olet kuitenkin saanut aikaan!

Hansu kirjoitti...

Frigga, Oon mä saanut vetoketjut joskus siististikin. Joskus ompeluhommat eivät vain ota onnistuakseen.

Tiinatuuli, No oothan sä hyvä ompelemaan jos oot saanu aikaseksi hienon vanhojentanssipuvun!
Mulla on yleensä valmiit kaavat passannu suht hyvin. Mitä nyt hihoja saa aina pidentää sekä lahkeita. Mut jos mun mitta on s niin kyllä ne s-koon kaavatkin ovat olleet ihan passelit.

Satu, Kiitos :)

Merith, Olen tehnyt aiemmin vetoketjun myös niin, että mitään ylimääräisiä lärpäkkeitä ei ole ollut. En tiedä tästä Joka tyypin kaavakirjan ohjeesta sitten. Kai se on muka helpompi tehdä niin.

Mewril, Aivan. Mulla on myös ollut ongelmia noiden haarasaumojen kans. Peruskaavat eivät siis istu kaikille. Pitäisi tehdä housut täsmälleen omian kaavojen mukaan. Sitä en osaa ainakaan vielä tehdä. Onneks hameita on helppo tehdä. Olen myös harkinnut hameihmiseksi, ongelmana ovat vain kengät! Mulla ei oo tarpeeksi monia kenkiä, jotka kävis hameen kans näin syksyllä ja talvella. Ahdistavaa.

Tinde kirjoitti...

Hienot housut olet tehnyt. Vetoketjun ompelusta vielä sen verran että kannattaa ommella vetoketju ensimmäisenä kun kappaleet on irti toisistaan ja tukikangasta kannattaa ehdottomasti käyttää.Niin ja entinen ompelun opettajani sanoi vinkiksi kaikille, että hyvä silittäjä korjaa huonon ompelijan jäljen(olen yrittänyt itse toteuttaa sitä)Sitä paitsi kuka katsoo housujen vetoketjua kovin läheltä?Pienet virheet ei haittaa siitä lähdetään.Hyvää syksyn jatkoa!

Hansu kirjoitti...

Tinde, Kiitos vinkeistä. Käytin silitysrautaa tässä ja ompelin tietenkin vetoketjun ennen haarasauman ja sivusaumojen yhteenompelua.

Käytin housuja alkuviikosta pitkän paidan kanssa. Ei kukaan nähnyt vetoketjua tai tullut sanomaan mitään, että vitsi sulla on hirveet housut!